سازمان عفو بینالملل در ۲۰ مردادماه با انتشار یک گزارش ۳۶ صفحهای اظهار داشت که صدها زن و دختر در جنگ تیگرای در کشور اتیوپی قربانی "تجاوز" و "بردگی جنسی" و "اسارت" توسط نیروهای اتیوپی و اریتره شدند. طبق این گزارش، بیست و پنج سرباز متهم به ارتکاب جنایات تجاوز جنسی و خشونت جنسی میباشند. سازمان عفو بین الملل متهمان این پرونده را سربازان دولتی، نیروهای امنیتی و شبه نظامیان منطقه آمهارای اتیوپی اعلام کرده است.
از ماه نوامبر ۲۰۲۰ میلادی، در منطقه تیگرای که در شمال اتیوپی واقع شده است مخاصمه مسلحانهای میان نیروهای دولتی و مبارزان ضددولتی اتیوپی که با همکاری اریتره منطقه تیگرا را اشغال کردهاند رخ داده که همچنان در جریان است. این درگیریها هزاران کشته برجای گذاشته و بیش از ۳۵۰ هزار نفر را در معرض خطر و قحطی قرار داده است و در نتیجه آن بیش از دو میلیون نفر آواره شده اند.
دبیرکل سازمان عفو بینالملل، آگنس کالامارد، در ارتباط با وقایع تیگرای اتیوپی عنوان داشته است که تجاوزات جنسی و خشونتهای جنسی پی در پی، به عنوان یک "سلاح جنگی" و با هدف ایراد صدمات جسمی و روحی پایدار به زنان و دختران مورد استفاده قرار گرفتهاست و شدت و مقیاس این جنایات "تکاندهنده،" و "جنایت جنگی" و "جنایت علیه بشریت" میباشد.
بازماندگان این جنایات بیان میدارند که سربازان و شبه نظامیان به قومیت ایشان توهین، و از تهدید و اظهارات تحقیرآمیز استفاده میکردند؛ به عنوان نمونه سربازان متجاوز به قربانیان خود می گفتند که "این چیزی است که شما سزاوار آن هستید" و "شما نفرت انگیز هستید" .
سازمان عفو بینالملل بنا بر تحقیقات انجام شده اعلام داشته است که از فوریه تا آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۲۸۸ زنی که قربانی خشونت جنسی بوده اند به مراکز بهداشتی تیگرای مراجعه کرده و تعدادی از ایشان نیز درگیر ایدز شدهاند.
لازم به ذکر است هرچند دیوان کیفری بینالمللی صلاحیت رسیدگی به جنایات جنسیای را که "جنایات علیه بشریت" و "جنایات جنگی" را میسازند، دارد؛ لیکن کشور اتیوپی هنوز به عضویت اساسنامه رم در نیامده است.