«دیوان کیفری بین المللی»، مستقر در لاهه هلند، که ماموریت پایان بخشیدن به «بی کیفرمانی» مرتکبان شدیدترین جرایم بین المللی مورد نگرانی جامعه جهانی را برعهده دارد علاوه بر ارگان های قضایی، دارای یک ارگان غیرقضایی است؛ «مجمع دول عضو» که متشکل از ۱۲۳ دولت عضو دیوان است. مجمع دول عضو وظایف متعددی بر عهده دارد؛ از انتخاب دادرسان و دادستان دیوان، تا تعیین و تصویب بودجه سالانه این سازمان بین المللی و تقنین و اصلاح «اساسنامه رم»- سند موسس دیوان- و دیگر مقررات و قوانین آن.
مجمع دول عضو در پایان هر سال میلادی اجلاس و نشستی دارد که در آن علاوه بر انجام وظایف پیش گفته، فرصتی در اختیار دولت های عضو و ناظر و سازمان های مردم نهاد قرار می دهد تا نظرات خود در ارتباط با نظام عدالت کیفری بین المللی را به سمع و نظر دیگران برسانند.
شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی دیوان چهارم دسامبر در مقر «سازمان ملل متحد» در نیویورک با سخنان دبیرکل سازمان ملل آغاز به کار کرد و در ۱۴ دسامبر به کار خود پایان داد. این نشست دو هفته ای که «مرکز حقوق کیفری بین المللی ایران» به عنوان تنها نماینده جامعه مدنی ایران در آن حضور و مشارکت داشت، دستاوردهای مهمی به ارمغان آورد که در این نوشتار مختصر گذاری بر آنها می شود.
جمهوری اسلامی ایران که خود قربانی جرم تجاوز نظامی بوده است از ابتدا تاکنون همواره نسبت به عدم اعمال صلاحیت دیوان نسبت به جرم تجاوز دارای رویکرد انتقادی بوده است که تحول اخیر می تواند زمینه ساز تغییر رویکرد ایران نسبت به دیوان باشد. البته از این فرصت باید استفاده کرد و رویکرد «تحویل گرایانه» ایران نسبت به دیوان را مورد نقد قرار داد. صلاحیت دیوان تنها محدود به جرم تجاوز نبوده و فرصت های عدالت گسترانه پرشمار دیگری نیز در اختیار داشته که مورد توجه و اقبال ایران واقع نشده است. به حکم آب دریا را اگر نتوان کشید/ هم به قدر تشنگی باید چشید، جمهوری اسلامی ایران می بایست تحولات دیوان در ارتباط با دیگر جرایم را با جدیت بیشتری رصد می کرده و در گستراندن عدالت برای قربانیان دیگر جرایم کنشگری فعال تری انجام می داده است. این رویکرد تقلیل گرایانه که عدالت کیفری جهانی را تنها در جرم تجاوز نظامی فهم می کند پیش از این و در پایان جنگ ایران و عراق و تنظیم قطعنامه ۵۹۸ نیز نمود داشته است. مطالبه ایران تعیین تجاوزگر بوده است نه مرتکب جرایم جنگی.