مجموعه ای از چند «سازمان مردم نهاد» فعال در حوزه حقوق بشر، چه در سطح بین المللی و چه منطقه ای، مانند «عفو بین الملل» و «دیده بان حقوق بشر» با ارسال نامه ای مشترک به «شورای حقوق بشر» سازمان ملل متحد، خواهان تشکیل یک «کمیسیون تحقیق» راجع به موارد نقض حقوق بشر دوستانه و حقوق بشر در یمن شده اند.
این نامه با اشاره به حمله هوایی عربستان و نیروهای متحدش در سال جاری میلادی به کشور یمن متذکر شده است که متعاقب این حمله طرفین این درگیری دچار نقض های حقوق بشردوستانه شده اند که در مواردی می تواند به آستانه «جرایم جنگی» نیز برسد.
سازمان های حقوق بشر با اشاره به حملات هوایی «غیر تبعیض آمیز» عربستان و متحدانش علیه مردم یمن، آن را ناقض حقوق بشردوستانه قلمداد کرده اند. به گفته ایشان تنها در یکی از این حملات 65 غیر نظامی از جمله 10 کودک کشته شده اند.
بنابر این گزارش تاکنون 1961 شهروند غیر نظامی در مخاصمه مسلحانه جاری در یمن کشته شده اند که عمده ایشان بر اثر حملات هوایی عربستان و متحدانش صورت گرفته است. همچنین محاصره تحمیل شده از سوی عربستان و متحدانش نیز نامه موجب بحرانی شدن شرایط در یمن شده است. به عنوان نمونه، بیش از 20 میلیون یمنی از دسترسی به آب سالم محرم هستند که خود موجب گسترش بیماری های مختلف شده است.
سازمان های حقوق بشر با اشاره به قطعنامه سپتامبر 2014 میلادی شورای حقوق بشر مبنی بر انجام تحقیقات نسبت به کلیه نقض های حقوق بشر دوستانه صورت گرفته در یمن ابراز داشته است تاکنون نه دولت عربستان و نه دیگر دول متحد وی اقدام به تحقیق نسبت به نقض های صورت گرفته ننموده اند. از این رو این گروه ها از شورای حقوق بشر درخواست نموده اند که در جلسه بعدی این شورا به طرح تشکیل یک کمیسیون تحقیق رای مثبت بدهد.
لازم به ذکر است سازمان های حقوق بشر در نامه خود به شورای حقوق بشر گروه های مسلح یمنی را نیز به دلیل هدف قرار دادن برخی مناطق غیر نظامی در جنوب یمن متهم به نقض حقوق بشر دوستانه نیز کرده اند.
تشکیل کمیسیون تحقیق از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل و یا شورای امنیت یک اقدام متعارف در واکنش به منازعات مسلحانه بین المللی و یا غیر بین المللی است که می تواند با ثبت واقعیت ها و جلوگیری از نابود و یا انکار سازی آن ها بستر و زمینه لازم را برای تحقق عدالت کیفری در آینده فراهم سازد.